EU: Strike Back

EU-landene vil nu gøre en fælles indsats for at komme helt i front i Skyen – Stort forskningsprojekt skal udvikle verdens kraftigste computing-platform i Skyen.

Med et indledende budget på over syv milliarder kroner har EU-landene igangsat det hidtil største fælles forskningsprojekt i Europa. Projektet sigter mod at gøre Europa til hele verdens værksted for udvikling af computing i Skyen i den helt store skala.

Efter at have tabt de første runder af revolutionen fra Skyen til USA, har Europa nu formuleret en ambitiøs dagsorden for et Strike Back.

Søgemaskiner, iPhones, postordre på nettet og de første generationer af virksomhedsløsninger i Skyen er alt sammen Made in USA & China Inc. Det samme gælder meget af det avancerede hardware og software, der får de store globale datacentre og internettet til at summe.

Men den næste runde i revolutionen fra Skyen kommer til at handle om at anvende computing i Skyen til at opnå grænseoverskridende videnskabelige gennembrud, der vil kunne bringe udviklingen af vores civilisation til et nyt niveau.

Det er her, at det europæiske projekt sætter ind med fuld styrke med en målsætning om at kortlægge og afdække mekanismerne i den menneskelige hjerne.

Menneskers hjerne anses for at være det mest komplekse kendte objekt i Universet, og i dag er man milevidt fra at kunne kortlægge endsige forstå, hvad der sker i hjernen, og hvordan processerne hænger sammen.

Der er blevet forsket intenst i dette felt igennem de sidste 50 år, og i dag er der titusinder af forskere over hele verden, der arbejder med forskellige aspekter af hjerneforskning.

Al denne forskning kaster en fuldstændig uoverskuelig mængde data af sig, fra et væld af forskellige forskningsområder, og EU-projektet går kort fortalt ud på at etablere en virtuel monster-computer i Skyen, der kan bruges til at indsamle og behandle alle de løsrevne forskningsresultater, der i dag er forankret i tusinder af laboratorier og forskningscentre, både i Europa og i resten af verden.

På det praktiske plan skal det ske ved at binde nogle af de eksisterende super-computere i Europa sammen i en virtuel Sky, understøttet af et 10 Gigabit netværk, der kommer til at strække sig over det meste af Europa.

Forskningsprojektet vil blandt andet fokusere på at udvikle den nødvendige software, etc. der skal til for at få smeltet ressourcerne fra både eksisterende og nye super-computere sammen til at kunne arbejde som én enhed.

På den måde vil der blive etableret en formidabel, virtuel computing-facilitet i Skyen, der vil være langt kraftigere end noget verden hidtil har set.

Når man så samtidig lægger den almindelige, løbende udvikling i computing-kraft oveni, så er forventningen, at den fælles computing-sky i løbet af de næste ti år gradvist kan udvikles frem til et niveau, hvor det bliver muligt at simulere en menneskelig hjerne. (P.t. rækker den kraftigste super-computer til at simulere hjernen fra en mus).

I takt med udviklingen af projektet er det forhåbningen, at der vil blive opnået en større forståelse af sygdomme i hjernen samt ny indsigt i, hvordan sygdommene vil kunne behandles.

I de vestlige lande er mentale sygdomme i dag langt den mest udbredte form for sygdom blandt børn og voksne i den arbejdsdygtige alder, og i dag må patienterne ofte leve med deres lidelser uden at få nogen form for behandling.

Hvert 6. menneske i Vesten rammes af alvorlig mental sygdom. Patienterne har store lidelser og forløbet er ofte svært invaliderende. Mange patienter begår selvmord.

I tidligere tider var infektionssygdomme de store folkesygdomme og dræbere, og her har opdagelsen af bakterier og penicillin haft vidtrækkende betydning for behandlingen af sygdommene.

I den sammenhæng kan man sige, at vores civilisation endnu ikke har opnået det tilsvarende erkendelsesmæssige gennembrud, der kan bane vejen for almindelig forebyggelse og behandling af mentale sygdomme.

Med The Human Brain Project satser EU-landene nu i fællesskab milliarder på at bygge en banebrydende platform for computing i Skyen, der skal gøre det muligt for tusinder af forskere over hele verden at deltage i en fælles bestræbelse på at forstå, hvad der gør os syge i sindet, og finde ud af, hvad der kan gøres ved det.

Foto: “MareNostrum Supercomputer” er etableret i 2014 i Chapel Torre Gironain, Barcelona. Installationen indgår som en del af af stort anlagt EU-projekt om at konsolidere flere europæiske supercomputere til én sammenhængende installation i Skyen.

——————————————–

Musik som indgangsvinkel til forståelse af hjernen, og forståelse af hjernen som indgangsvinkel til forståelse af, hvad det er ved musik, der gør det til et universelt følelsesbetonet sprog mellem mennesker over hele verden. Det er (noget i den stil…) der er i fokus for et af de helt store grundforskningsprojekter i Danmark. Projektet, der har en meget høj international profil, ledes af professor, Peter Vuust, og har til huse på Århus Universitet.

Her er der links til to flash mobs, der både illustrerer og som giver god anledning til at tænke over, hvad det er ved musik, der får det til at tale så umiddelbart til både børn og voksne, på gader og stræder, eller hvor som helst musik pludselig sker… Se eller gense!