Marked: Nye forbindelser

Nul binding på abonnementer til mobil data – Fri national og international roaming mellem operatørernes net – Velkommen til de nye forbindelser i Skyen.

Selvom internettet i dag kan forekomme at være en uadskillelig del af enhver virksomheds It-platform, så forholder det sig stadig sådan, at hovedparten af de forretningskritiske elementer i mange virksomheders It-løsninger – ERP, HR, CRM og Office – opererer fuldstændig uafhængigt af internettet.

Så selvom internetforbindelser selvfølgelig er vigtige, så er de ikke altid forretningskritiske.

Men når ERP, HR, CRM og Office flytter til Skyen – hvilket det alt sammen gør i stigende tempo – så bliver internetforbindelsen en fuldstændig kritisk komponent i virksomhedens It-platform.

Uden internetforbindelse stopper adgangen til virksomhedens forretningskritiske systemer i Skyen.

Desuden bliver virksomhederne afhængige af både faste og mobile internetforbindelser: faste forbindelser til back office og mobile forbindelser til front office.

Så fra at internetforbindelser var noget, der blev føjet til ved siden af det forretningskritiske It, så er virksomhedernes internetforbindelser nu blevet en del af det forretningskritiske It-setup i Skyen.

Når internetforbindelserne opnår denne mere fremtrædende status som ”forretningskritiske”, så er der straks flere parter, der interesserer sig for forbindelserne.

Producenterne af løsninger fra Skyen vil for eksempel gerne have mere kontrol over den samlede leverance fra datacenter til slutbruger.

Det samme gælder for producenter af tablets, SmartPhones, etc.

De vil gerne sikre, at deres kunder får en god oplevelse med deres produkter, og det forudsætter, at kunderne har adgang til et velfungerende net.

Desuden er der hele spørgsmålet om Service Level Agreements eller SLA.

Man kan godt spille Angry Birds uden at have en SLA på det mobile internet. Det er straks noget andet, hvis det drejer sig om at bruge Office eller CRM.

Hele denne udvikling har igangsat et kapløb mellem (mindst) tre grupper af spillere om at kontrollere internetforbindelserne: de store løsningsleverandører, de traditionelle teleoperatører og producenterne af tablets og telefoner.

Det er stadig et helt åbent kapløb, men allerede nu er der nogle initiativer, der springer i øjnene, og som kan være med til at sætte de fremtidige rammer på markedet.

  1. Apple leverer nu deres iPads med indbygget software-SIM, og herefter er det Apple, der kontrollerer hvilke teleoperatører, der kan for lov til at levere mobil data til iPads. De nye iPads med indbygget SIM blev i sidste uge introduceret i USA og i (dele af) EU. Kunderne kan nu frit skifte mellem de forskellige net fra de operatører, som Apple har lukket ind på deres iPads. Apple har forhandlet vilkårene og har på den måde sikret, at iPad-kunderne altid får en god dækning til en OK pris. I praksis betyder det, at Apple nu tilbyder sine kunder fri national og international roaming til wholesale-priser (og med et cut til Apple, der desuden overtager kundeforholdet fra operatørerne).
  2. AT&T har indledt et samarbejde med Amazon Web Services, AWS, om at levere sikre internetforbindelser med direkte opkobling til AWS-datacentrene rundt om i verden. AWS er verdens suverænt største leverandør af rå computing-kraft i Skyen, og med AT&T-løsningen kan kunderne nu skalere deres internetforbrug dynamisk op og ned i takt med trækket på AWS-løsningerne (der ofte svinger markant fra time til time eller fra døgn til døgn). Løsningen giver kunderne direkte adgang til et liv i overhalingsbanen på nettet, og kunderne kan desuden begynde at se på deres AWS-installationer som noget, der hænger sammen fra datacenter til slutbruger, med én SLA, med fuld skalerbarhed, med konsolideret service og med en indbygget, global sikkerhedsløsning. Cool.
  3. Microsoft er i fuld gang med at sikre optimale forhold for mobil adgang til Office 365. Det sker gennem et samarbejde med udvalgte teleoperatører. Man kan se det som en blanding af model 1 og model 2 ovenfor, dog med den forskel, at Microsoft (p.t.) holder sig fra SIM-kortet. Hele øvelsen handler grundlæggende om at sikre brugerne af Office 365 en god oplevelse til en OK pris, uden at O365-kunderne behøver at forholde sig til strømmen af slagtilbud fra det væld af operatører, der stadig findes i EU. (Samtidig er det med til at forberede grunden for at kunne integrere telefoni som en sømløs ydelse direkte i O365).

Der er en masse andre spændende initiativer i gang i samme boldgade, eksempelvis i Tyskland hvor Deutsche Telekom leverer integrerede løsninger i Skyen sammen med SAP.

Hvor det hele lander, og hvem der fremover vil komme til at eje kundeforholdet til internetforbindelserne, er i dag et åbent spørgsmål.

Men flade internetforbindelser som en enkeltstående ydelse får det nok svært i Skyen.

iPad med SIM

Den nye Apple SIM er forudinstalleret på iPad Air 2 med Wi-Fi + Mobil-modeller. Apple SIM giver dig fleksibilitet til at vælge fra en bred vifte af netforbindelser uden binding fra udvalgte operatører i USA og Storbritannien direkte på din iPad. Så når du har brug for det, kan du vælge den operatør, der virker bedst for dig – uden bindinger. Og når du rejser, kan du have mulighed for at vælge en data-løsning fra en lokal operatør, mens du er på rejse. (Uofficiel oversættelse af tekst fra Apples hjemmeside)