Netværk: Nærkontakt

Når løsninger fra Skyen skal helt ud på vores mange forskellige apparater og andre fysiske ting, så er der brug for små, lette, billige, brugervenlige, trådløse løsninger.

Hvornår har du sidst brugt NFC på din mobiltelefon eller tablet?

Hvis din brug af NFC svarer til anvendelsen blandt næsten alle andre mobil-brugere, så er svaret, at du sikkert aldrig har brugt NFC, og at du måske ikke engang rigtig ved, hvad der er.

Stiller man det samme spørgsmål om Bluetooth, så vil svaret formentlig vise, at stort set alle kender Bluetooth, og at de fleste bruger det, om ikke til andet, så til trådløse headsets og til handsfree i bilen.

NFC og Bluetooth er begge teknologier, der kan anvendes til at kommunikere trådløst over kort afstand, og begge teknologier har været til rådighed på mange mobiltelefoner i en del år.

De første mobiltelefoner med Bluetooth kom på markedet i 2000, og Nokia introducerede den første mobil med NFC tilbage i 2006.

NFC er også udbredt og anvendt i mange andre sammenhænge – vi bruger NFC hver dag til at låse døre op på kontoret og til at logge ind på printeren – men for de fleste er NFC en anonym og forholdsvis ukendt teknologi.

Efter de sidste par års store gennembrud for løsninger fra Skyen – fra underholdning og betalingssystemer til sociale medier og reklamer – er der blevet skabt fornyet interesse for teknologier som NFC, der kan hjælpe med at levere trådløs kommunikation på meget kort afstand, og dermed få løsninger fra Skyen gjort endnu mere tilgængelige og anvendelige.

NFC – eller Near Field Communication – har den væsentlige og helt unikke egenskab, at man ved at tilføje et simpelt NFC-element til en eller anden ting, kan få tingen til at kunne kommunikere, uden at NFC-elementet på tingen behøver strøm.

NFC kan derfor implementeres som ”tags”, der kan have form af labels, nøgleringe (”fisk”), plastikkort eller stof, og som kan programmeres til at sende eller modtage simple informationer ved trådløs kontakt med en NFC-læser, der for eksempel kan være en mobiltelefon eller en tablet med indbygget NFC-kommunikation.

Hver gang der etableres kontakt, bruger NFC-tag’en en lille smule strøm, som den snupper fra mobiltelefonen eller en anden NFC-læser, som den kommer i kontakt med.

Teknologien bag NFC er både billig, sikker og nem at anvende for brugerne.

NFC har fået en masse opmærksomhed på det seneste fordi Apple Pay, der findes på den nye iPhone 6, er baseret på NFC (men den nye iPhone understøtter ikke NFC til andre formål).

Med Apple Pay slutter Apple sig til en udvikling, der i de sidste par år har gjort sig gældende over det meste af Europa, hvor NFC-baserede betalingsløsninger har haft en massiv vækst.

Væksten skyldes blandt andet, at VISA har udviklet en samlet betalingsløsning i Skyen, som kan bruges af teleoperatører, banker og producenter af mobiltelefoner, og som anvender NFC ved betalinger.

Vodafone anvender VISA’s løsning fra Skyen i kombination med et Vodafone SIM-kort med indbygget NFC, og denne sikre betalingsløsning til Android er indført flere steder i Europa, senest i UK.

Samsung har annonceret, at et samarbejde med VISA er på vej til nye versioner af Samsungs mobiltelefoner.

VISA’s løsning anvendes også af britiske banker, der inden for de sidste par år har udstedt over 40 millioner VISA-kort med NFC. Yderligere 10 millioner kort forventes udstedt i 2015.

Omsætningen på NFC-løsningerne i UK er fordoblet fra 2013 til 2014, og VISA forventer yderligere massiv vækst efter at løsningen for nylig er blevet indført i busser og tog i London og andre byer.

NFC er også på vej til det danske Dankort.

Betalingsløsninger udgør kun en lille del af NFC’s mange muligheder, og når flere og flere af vores ting i de kommende år bliver forbundet med smart funktionalitet i Skyen, vil meget af kommunikationen blive gennemført med deltagelse af NFC-tags.

Man kan tage forskud på NFC-løjerne med denne NFC-ring, (der også kan fungere som en ret techie julegave…)

nfcring-four-setRS600

”NFC-Ring er en intelligent ring med ubegrænsede muligheder. Brug din NFC Ring til at låse din SmartPhone eller tablet op; låse og åbne din hoveddør; dele og overføre data til dine venners SmartPhone eller tablet; og meget mere. NFC-Ring er vandafvisende og skal aldrig oplades.” Klik her for at se mere.

 NFC-01