Konkurrence: Google anklages på løst grundlag

Når EU Kommissionen nu retter formelle anklager mod Google, er det en sejr for bureaukratiet i Bruxelles og for nogle internationale advokatfirmaer, der arbejder for Googles konkurrenter. Men sagen er en politisk proces, der vil skade EU Kommisionens omdømme.

Efter fem års betænkningstid har EU Kommissionen den 15. april 2015 rejst formelle anklager mod Google om misbrug af sin dominerende stilling på markedet for søgemaskiner på nettet.

Google har nu ti uger til at svare, og herefter går sagen til domstolen.

Her kan sagen forventes at køre i flere år.

Sideløbende med den formelle EU-sag kan Google nu blive sagsøgt gennem en række civile søgsmål, som forskellige konkurrenter kan forventes at ville anlægge ved domstole i forskellige EU-lande, i ly af EU Kommissionens formelle anklager.

Selvom EU Kommissionen har haft fem år til at granske sagen, så er det stadig helt uklart, hvad det er, Google anklages for.

Kommissionen peger på, at Google viser resultatet af sine egne tjenester på en mere fremtrædende plads i søgeresultater, end tilsvarende tjenester fra nogle af Googles konkurrenter.

Samtidig siger Kommissionen, at den ikke ser noget problem i, at Google viser sine egne tjenester først, i de tilfælde hvor Googles egne tjenester er de bedste for forbrugerne.

Så det problem, der efter fem års overvejelse nu har fået Kommissionen til at anlægge sag mod Google, kan med Kommissionens egne ord koges ned til, at Kommissionen mener, at Googles søgeresultater viser Googles egne tjenester på en mere fremtrædende plads end konkurrerende tjenester, selvom de konkurrerende tjenester efter Kommissionens opfattelse i nogle tilfælde er de bedste for forbrugerne.

Det er ren Kafka.

“Formålet med antitrust-lovgivningen er at beskytte forbrugerne, ikke konkurrenterne.”

Mario Mariniello, Bruegel

EU Kommissær, Margrethe Vestager, sagde på vegne af EU Kommissionen, at beslutningen om at rejse sag mod Google ikke havde været let, men at sagen nu må gå sin gang, hvorefter kommissæren sluttede med følgende udtalelse: ”Det er overflødigt at sige, at konkurrence-undersøgelser er uafhængige af politiske og kommercielle interesser. Vi vil udelukkende blive styret af de faktiske forhold, beviser og af EU-konkurrencereglerne.”

Denne udtalelse skal ses i lyset af, at den domstol, som Google nu bliver indklaget for, igennem de sidste 25 år har dømt til fordel for EU Kommissionen i samtlige sager om misbrug af dominerende stilling på markedet. På nær én.


Foto: Kafkas Prozeß, Veit Schubert, Berlin, 2014

Henvisninger og baggrund: 20-04-2015