Marked: Startup-scenen i Europa koger

Der investeres milliarder i startups ud over Europa. Skyen er omdrejningspunktet for de fleste projekter.

”Hvis Microsoft SharePoint var blevet udviklet i dag, ville det ligne Huddle.”

For en startup med relativt få år på bagen, er det noget af et statement.

Men det er præcis, hvad teamet bag Huddle.com siger, når de på ultrakort form skal forklare, hvad det er, de har gang i.

Microsoft SharePoint er uden tvivl markedets førende platform for deling af dokumenter i teams og projekter. Men mange anser SharePoint for at være kompliceret at bruge, og det er ofte besværligt at inddrage kunder og partnere i udvekslingen af dokumenter.

Med et skarpt fokus på sikkerhed og brugervenlighed har teamet bag Huddle fået skabt en succes i direkte konkurrence med Microsoft , og Huddle.com har nu over 100.000 virksomheder på kundelisten.

Med hovedkontor i Shoreditch-kvarteret i London er Huddle.com en del af en startup-scene, der bobler af fremdrift.

De seneste års vækst har bragt det samlede antal “digitale arbejdspladser” i London op på over 250.000.

Shoreditch-kvarteret i London er blevet et levende bevis for, at Europa kan frembringe et dynamisk startup-miljø med fokus på Skyen, der uden at kunne måle sig med Silicon Valley ikke desto mindre begynder at ligne en solid succes.

Fremdriften i det europæiske startup-miljø viser også, at der findes en innovationsevne i Europa, som der ellers ofte er blevet sat spørgsmålstegn ved.

Eventyrlige projekter

Et af pejlemærkerne for fremdriften på den europæiske startup-scene er fremkomsten af såkaldte ”Énhjørninge” eller ”Unicorns”, der er betegnelsen for de eventyrlige startup-projekter, der opnår en bogført værdi på én milliard $ eller mere.

Hidtil er Énhjørninge især blevet spottet i visse områder af Californien (og i Kina), men i det seneste par år har arten bredt sig til det europæiske kontinent, hvor den ser ud til at trives.

Inner London Tech City 2015
Tech City i East London omfatter tusinder af virksomheder. Google, Facebook, Amazon og UCL/Cisco’s “Idea London” er nogle af de store navne, der holder til her. Men det er også her, man finder en summende scene af succesfulde startups.

Den britiske konsulentvirksomhed, GP Bullhound, har undersøgt markedet, og har ifølge deres seneste rapport fundet 40 Énhjørninge i Europa, hvilket er en tredjedel mere end året før.

Inden for EU er det især London, Stockholm, Berlin og Paris der udgør rammen omkring de miljøer, der har frembragt Énhjørninge. Længere mod øst er Rusland godt med.

Ènhjørninge er i sig selv interessante skabninger.

Men de er først og fremmest interessante, fordi de afspejler tilstedeværelsen af nogle generelle ingredienser i det omkringliggende miljø, der skal være til stede, for at de kan trives. Det drejer sig blandt andet om en overflod af topklasse talent, idérigdom, risikovillighed og adgang til kapital.

For hver Énhjørning vil der være hundreder af startups, der drømmes op ud af det blå.

Mange projekter forbliver drømme, men ikke så få udvikler sig til store virksomheder, der skaber mange gode arbejdspladser, også selvom de forbliver milevidt fra Enhjørninge-status.

Adgang til kapital

En af de afgørende forandringer, der er sket i det europæiske startup-miljø i de seneste få år, er, at det i højere grad er blevet muligt at rejse den nødvendige kapital til at få skabt en solid vækst omkring lovende projekter.

Hidtil har det været en akilleshæl for europæiske startup-projekter, at det har været tæt på umuligt at skaffe kapital til vækst ud over den aller første startfase.

Mange af de mest lovende af de europæiske projekter har derfor set sig nødsaget til at flytte over på den anden side af Atlanten for at kunne finde kapital til at vokse sig store.

Men det billede har nu ændret sig, og trafikken over Atlanten er ikke længere ensrettet.

I 2014 investerede amerikanske investorer omkring 800 millioner $ i startups alene i London. Andre millioner af dollars har fundet vej til Stockholm, Berlin og Paris.

Samtidig har flere af de store europæiske investorer fået øjnene op for de muligheder, som den europæiske startup-scene repræsenterer.

Det lover godt for vækstmulighederne i startup-miljøet, og for fortsat udvikling af bestanden af Énhjørninge i Europa.

GP Bullhound har i deres rapport om startup-scenen i Europa taget bestik af bestanden, og har udpeget et helt kuld af virksomheder, som de betegner som ”Énhjørninge-føl”.

Huddle.com er på listen.

Fra kontorerne hos TransferWise.com, der er en af de mange strålende historier fra startup-scenen i Shoreditch-kvarteret. Virksomheden er startet som en tomands-virksomhed i 2010 af Taavet Hinrikus and Kristo Käärmann. I dag beskæftiger virksomheden 250 ansatte og skønnes at have en markedsværdi tæt på en milliard dollars. TransferWise modtog i 2014 et kapitalindskud på 58 millioner dollars fra amerikanske investorer.
Fra kontorerne hos TransferWise.com, der er en af de mange strålende historier fra startup-scenen i Shoreditch-kvarteret. Virksomheden er startet som en tomands-virksomhed i 2010 af Taavet Hinrikus and Kristo Käärmann. I dag beskæftiger virksomheden 250 ansatte og skønnes at have en markedsværdi tæt på en milliard dollars. TransferWise modtog i 2014 et kapitalindskud på 58 millioner dollars fra amerikanske investorer.

Foto: Shoreditch-kvarteret i London, 2015

Henvisninger og baggrund: 03.07.2015