Bistand: Lys over land

”Solkufferten” er et eksempel på, at avanceret teknologi og mobil kommunikation kan bringes i spil som et vigtigt bidrag til udviklingen af sundhedssektoren i nogle af verdens fattigste og mest isolerede landsbyer.

I fattige landdistrikter rundt om i verden savnes der som regel adgang til stabil el-forsyning, og det koster mange liv. Hvert år dør over en kvart million mødre af graviditetsrelaterede komplikationer, og to millioner nyfødte børn dør i den første måned af deres liv. En stor del af disse dødsfald kan direkte henføres til, at de lokale sundhedscentre ofte henligger i totalt mørke i halvdelen af døgnet, fordi de ikke har adgang til en stabil strømforsyning.

Laura Stachel med Solkufferten ved en sundhedsklinik i Sierra Leone.
Laura Stachel med Solkufferten ved en sundhedsklinik i Sierra Leone.

Organisationen We Care Solar har med Laura Stachel i spidsen sat sig som mål at yde et konkret bidrag til at mindske antallet af dødsfald blandt kvinder og nyfødte. We Care Solar har fokus på løsninger, der anvender solenergi til at skaffe strøm til fjerntliggende sundhedsklinikker. ”Solkufferten” er et konkret resultat af denne indsats. Kufferten opfanger solens energi i løbet af dagen, og leverer på den måde en pålidelig kilde til elektricitet om natten. Den opsamlede elektricitet er tilstrækkelig til at kunne levere strøm til lys, opladning af notebook og mobiltelefon samt til medicinsk overvågning af de nyfødte, sådan at sundhedsklinikker kan fungere natten igennem, og at mange liv dermed kan reddes. Solkufferten er en grøn teknologi, der er billig og nem at anvende. I kombination med uddannelse af lokale sundhedsarbejdere, har Solkufferten bidraget til en væsentligt forbedret overlevelsesrate for mødre og spædbørn i nogle af de fattigste områder af verden.

”We Care Solar” har modtaget en lang række anerkendelser for deres indsats. Senest har Laura Stachel modtaget ”UBS Optimus”-prisen på 100.000 $ for udviklingen af Solkufferten.
”We Care Solar” har modtaget en lang række anerkendelser for deres indsats. Senest har Laura Stachel modtaget ”UBS Optimus”-prisen på 100.000 $ for udviklingen af Solkufferten.