Finans: Bank på mobilen

Automatisering og mobile løsninger fra Skyen har sat de traditionelle banker under pres. Teknologivirksomheder sætter dagsordenen i markedet med smarte løsninger og lavere priser.

I store dele af verden har befolkningen først for nylig fået adgang til basale banktjenester.

Det er sket i forbindelse med udbygningen af mobile datanetværk og med udbredelsen af en ny generation af finansielle apps fra Skyen.

Det britiske teknologifirma, Vodafone, har investeret målrettet i det fremvoksende marked for mobile banktjenester.

Vodafones lokale selskaber i Kenya og Tanzania lancerede i 2007 den mobile banktjeneste, M-Pesa, og efterfølgende er løsningen blevet udbredt til flere lande i Afrika, Asien og Europa.

Det er dels sket igennem Vodafones egne datterselskaber og dels gennem partnerskaber med lokale teleselskaber.

Inden for det seneste år har M-Pesa haft en vækst på 25 pct., og løsningen har nu over 25 millioner aktive brugere.

M-Pesa er dermed den største mobile betalingsløsning i de fremvoksende markeder.

09052016-02

I de lande, hvor en overvejende del af befolkningen i forvejen har adgang til traditionelle banktjenester, er omstillingen til mobil domineret af de traditionelle bankers egne løsninger.

Ifølge GSMA, der er global brancheorganisation for mobile teleselskaber, findes der omkring 270 forskellige mobile bankløsninger fordelt på 93 lande med tilsammen over 400 millioner mobile bankkonti.

I takt med udbredelsen af mobiltelefoner er antallet af mobile bankkonti sidste år steget med over 30 pct., og i december 2015 blev der gennemført over en milliard transaktioner på disse konti.

I nogle markeder, hvor Vodafone ikke er etableret, sker udbredelsen af M-Pesa i samarbejde med eksisterende teleselskaber.

Det er blandt andet sket i Ukraine, hvor et af de store mobile teleselskaber, MTS, er russisk ejet.

I forbindelse med optrapningen af borgerkrigen i det østlige Ukraine i 2015 ønskede de russiske ejere at nedtone MTS’s russiske profil.

MTS indgik herefter en aftale om at anvende Vodafone-varemærket til deres løsninger. M-Pesa fulgte med i denne handel, og den mobile bankløsning er på den måde også blevet tilgængelig i Ukraine.

M-Pesa og tilsvarende mobile bankløsninger har på få år medført en omvæltning i den finansielle sektor.

Vodafone, der er en teknologivirksomhed med fokus på mobile kommunikationsløsninger, er blevet en global spiller inden for bankverdenen ved at anvende mobil teknologi fra Skyen i kombination med avanceret software til automatisering af transaktioner.

Det har givet Vodafone mulighed for at kunne tilbyde banktjenester til en brøkdel af de priser, som den traditionelle bankverden har opkrævet, og dermed har millioner af mennesker for første gang fået mulighed for at gøre brug af et bankvæsen.

Vodafones mobile bankløsninger er især rettet mod de fremvoksende markeder, men nye løsninger fra Skyen udfordrer også de traditionelle banker i de rige lande.

Den amerikanske betalingstjeneste, Circle, der har udviklet en ny generation af mobile betalingsløsninger, har netop lanceret sin service i Storbritannien.

Circle anvender den samme teknologi, som ligger bag BitCoins, og alle transaktioner på Circle kan derfor gennemføres på få sekunder og med omkostninger nær nul.

Circle kan derfor også tilbyde sine brugere at veksle valuta helt uden omkostninger.

Virksomheden har ingen filialer, intet lokalt datacenter, (næsten) ingen ansatte og har fuldstændigt elastiske omkostninger til drift af deres software i Skyen.

09052016-03

Henvisninger og baggrund: 09.05.2016