Innovation: Europas største startup-campus åbner i Paris

Station F skal rumme flere hundrede digitale startups fra hele verden. Talentfulde iværksættere kan her virkeliggøre deres ideer i et kreativt og dynamisk miljø.

Med plads til over 3.000 arbejdspladser bliver Station F verdens største rugekasse for iværksættere.

Station F er beliggende i en ombygget togstation centralt i Paris, og er med sine 34.000 m2 et monumentalt bygningsværk, der foruden arbejdspladserne kommer til at rumme cafeer, konferencefaciliteter, mødelokaler og alt hvad der ellers behøves for at understøtte udviklingen af nye virksomheder.

Station F slår dørene op den 1. april 2017, og de første iværksættere er allerede ved at gøre sig klar til at rykke ind.

Facebooks COO, Sheryl Sandberg, var i sidste uge i Paris for at kaste glans over den officielle lancering, der markerede startskuddet for at sende ansøgninger om at få en arbejdsplads i Station F.

Sheryl Sandberg kunne ved den lejlighed fortælle, at Facebook allerede har udvalgt et helt hold af startups fra deres portefølje, der fremover vil få deres base i Station F.

Flere andre af de store, internationale investorfonde vil også placere startups i de nye rammer.

Med Station F får den europæiske startup-scene for første gang et fyrtårn, der ikke alene er særdeles synligt, men som også rummer en volumen, der er stor nok til at gøre en forskel.

I tilknytning til Station F åbner der senere på året et stort kollegium for iværksætterne, og det bliver dermed muligt for unge, kreative mennesker både at bo og arbejde i hjertet af Paris.

Prisen for at få sin egen arbejdsplads ved et skrivebord i Station F er 195 € pr. måned, eller ca. 1.500 kr., og startups fra hele verden kan allerede nu indsende deres ansøgning.

Der bliver utvivlsomt rift om pladserne.

Station F er finansieret af den franske milliardær, Xavier Niel, der har investeret 250 millioner € – næsten 2 milliarder kr. – i projektet.

Xavier Niel, der er vokset op i et arbejderkvarter, har siden han var ganske ung startet den ene virksomhed efter den anden, og gjorde sig for alvor bemærket, da han med penge fra sine første virksomheder rykkede ind i den franske telesektor med super billige internetforbindelser.

Siden har Xavier Niel udviklet sine aktiviteter i telesektoren til at udgøre en formidabel kraft i udviklingen af både det franske og europæiske telemarked, først og fremmest ved at gennemtvinge markant lavere priser på telefoni og internetforbindelser.

En del af de milliarder, som Xavier Niel har tjent, har han kanaliseret ud i flere forskellige projekter, der sigter mod at give et løft til unge talenter med iværksætterdrømme.

Et af de hidtil mest markante projekter er “L’ecole 42”, der er en moderne uddannelsesinstitution i Paris for unge programmører. Der er ingen formelle adgangskrav, og og det er gratis at gå der. Men for at få en plads, skal man klare sig igennem en benhård optagelsesprøve, hvor kun de skarpeste talenter slipper igennem.

22012017-4
Fra “L’ecole 42” i Paris

I 2016 startede Xavier Niel et nyt L’ecole 42”-projekt i San Francisco.

Med Station F baner Xavier Niel og hele holdet bag projektet nu også vejen for, at nogle af de talenter, der er blevet uddannet i “L’ecole 42”, kan komme videre med de forretningsideer, de har udviklet under deres uddannelse.

Animeret overblik over Station F 


Foto: Xavier Niel i Station F før ombygningen, Paris 2016

Henvisninger og baggrund: 23.01.2017