Frankrig: Milliarder til startups

Der skal fart på innovation og udvikling af nye virksomheder i Europa, og den nye franske præsident har planer om at gøre Frankrig til centrum for denne omstilling.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har stillet sig i spidsen for et statsligt initiativ, der skal tilføre 10 milliarder Euro til udvikling af nye virksomheder inden for teknologiområdet.

Initiativet blev lanceret ved åbningen af teknologimessen, VivaTech 2017, i Paris i sidste uge.

Fonden på 10 milliarder Euro, der svarer til omkring 75 milliarder kroner, skal medvirke til at gøre Frankrig til centrum for teknologiudvikling, og skal især anvendes til at fremme etableringen af nye virksomheder.

Samtidig vil præsident Macron gennemføre en ny fleksibel visumpolitik for borgere uden for EU, der vil give udenlandske iværksættere og ansatte i startup-virksomheder, samt deres familier, ret til at bo og arbejde i Frankrig i op til fire år.

Disse og flere andre tilknyttede initiativer skal medvirke til at tiltrække talent og kapital til udvikling af nye virksomheder inden for teknologiområdet.

Initiativerne repræsenterer en direkte udfordring til London, der i dag er centrum for startup-scenen i Europa, og kommer samtidigt med at flere amerikanske investorer nu retter blikket mod Europa.

I sidste uge offentliggjorde Googles moderselskab, Alphabet, en betydelig investering i en kapitalfond, der har fokus på et investere i Europæiske biotech-startups.

Fonden har også deltagelse af europæiske farmaceutiske virksomheder, og råder over flere hundrede millioner dollars.

Fonden har hidtil især investeret i startups inden for EU-landene, herunder Frankrig, Belgien og Sverige.

Frankrig står i forvejen stærkt i udviklingen af nogle af nøgle-teknologierne i den fortsatte udviklingen af løsninger fra Skyen, herunder IoT, eller Internet of Things, der udgør en vigtig komponent i den fremadskridende automatisering i den europæiske industri.

Emmanuel Macron har siden lanceringen af sin politiske platform i foråret 2016 etableret en bred politisk basis, der først sikrede ham sejren ved præsidentvalget, og som ved søndagens valg har givet hans politiske bevægelse, La République en Marche! (Republikken  fremad!), et flertal i det franske parlament.

Emmanuel Macron og hans tusinder af støtter ud over landet, har dermed formået at gennemføre, hvad Financial Times’ Europa-redaktør, Tony Barber, betegner som “intet mindre end en fredelig revolution” i Frankrig.

Macron har hentet bred støtte fra de unge og fra dynamiske iværksættere som Xavier Niel, der blandt andet står bag etableringen af det store iværksættermiljø, Station F, midt i Paris.

Med lanceringen af et statsligt initiativ på 10 milliarder Euro til fremme af startup-miljøet i Frankrig, har Macron allerede inden hans regering er kommet endeligt på plads, sendt et klart signal til en stor gruppe af sine kernevælgere om, at Frankrig nu vil stille sig i spidsen for innovation og kreativitet i Europa.

For at sætte initiativet i relation til danske forhold, skal det ses i forhold til befolkningstallet.

Frankrig har 67 millioner indbyggere. Danmark har 5,7 millioner.

Omsat til danske forhold svarer budgettet bag Macrons innovations-initiativ til ca. 6,5 milliarder kroner.

Det kan så ses i forhold til at den danske innovationsfond, der blev etableret i 2014 med et budget på ca. 1,6 milliarder kroner om året.

Dette budget er i de følgende år blevet beskåret med over 20 procent, sådan at innovationsfondens grundbevilling i 2017 var reduceret til ca. 1 milliard kroner.


Foto: Macron møder iværksættere ved ankomsten til VivaTech-messen i Paris. (Martin Bureau)

Henvisninger og baggrund: 19.06.2017