Militær: Skyen har revolutioneret slagmarken

Robotter og kunstig intelligens får stigende militær betydning. Samtidig opfordrer eksperter fra hele verden nu til et globalt forbud mod udvikling og anvendelse af intelligente cybervåben.

Topchefer fra 116 af verdens førende virksomheder indenfor robotteknologi og kunstig intelligens, har i et åbent brev til FN opfordret til et globalt forbud mod udvikling og anvendelse af “dræber robotter”.

Opfordringen retter sig mod anvendelse af “autonome systemer” til militære formål, og fremkommer på et tidspunkt, hvor verdens førende miltærmagter investerer massivt i digital omstilling af deres væbnede styrker.

Det åbne brev er formuleret i forbindelse med en konference i Molbourne, Australien, hvor repræsentanter for teknologiviksomheder fra hele verden har været samlet for at fortsætte en international dialog om de samfundsmæssige persektiver, der knytter sig til udviklingen af kunstig intelligens.

I det åbne brev advarer underskriverne om, at verden befinder sig på randen af et nyt våbenkapløb, der vil kunne medføre udviklingen af nye masseødelæggelsesvåben, som det vil kunne vise sig umuligt at kontrollere.

Omstillingen til digital krigsførelse med anvendelse af robotter og kunstig intelligens er allerede langt fremskreden, og er blevet et fokusområde for miltærmagter over hele verden.

Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, har for nylig offentliggjort et initiativ, der skal føre til en gennemgribende digitalisering af det tyske forsvar.

28082017-02
Forsvarsminister, Ursula von der Leyen, i selskab med topfolk i det tyske forsvar.

Der er i den forbindelse blevet udpeget en ny øverstbefalende for “De Digitale Styrker” i Tyskland, der kommer til at rangere på linje med cheferne for de traditionelle værn, hæren, flåden og luftvåbnet.

Inden for de kommende tre år skal den nye digitale styrke i tysklands militær opbygges til en samlet bemanding på 13.500 personer.

I USA har regeringen for nylig besluttet at tage et lignede skridt, og samler nu ansvaret for Cyber-styrkerne hos en øverstbefalende, der får samme status som cheferne i de øvrige værn.

Den kinesiske cyber command, SSF, kan udføre store, sammenhængende missioner, der omfatter aktiviteter, der i USA ville blive udført som en række isolerede og ukoordinerede aktioner inden for NSA, Hæren, Luftvåbnet, Homeland Security, NASA, Udenrigsministeriet og US Cyber ​​Command. Hvis man kombinerede alle disse offentlige enheder, og desuden tilføjede virksomheder som Intel, Boeing og Google, så ville man nærme sig noget, der svarer til den måde, som SSF opererer på. // Cyber Scoop, 22-06-2017

Oprettelsen af formelle styrker med ansvar for cyber-området sker som konsekvens af, at cyber ikke lægerne anses for at være en støttefunktion for de øvrige værn, men er blevet et selvstændigt indsatsområde, både når det gælder forsvar og angreb.

Det kinesiske militær anses for at være i front på dette felt, og har med etableringen af Strategic Support Force (SSF) samlet både militære og civile ressourcer inden for en fælles komandostruktur.

Dermed har Kina ikke alene bragt cyber på niveau med de øvrige værn, men har placeret cyber i en central prosition, hvor SSF kan spille en overordnet og koordinerende rolle i det kinesiske militær.

Den organisatoriske styrkelse af cyber-forsvaret sker samtidigt med, at udvikling af nye cybervåben er kommet i fokus for den militære produktudvikling.

Droner og andre typer af robotter indtager nu en central rolle i de store miltærmagters oprustning samtidig med, at systemer, der anvender kunstig intelligens, spiller en stigende rolle for udvikling af cyberforsvar og nye typer af angrebsvåben.


Foto: TIKAD droner fra virksomheden, Duke Robotics, der i 2016 modtog førsteprisen på den årlige Combating Terrorism Technology Conference, der er sponsoret af USA’s Defense Department’s Combating Terrorism Technical Support Office (CTTSO), Israel’s Ministry of Defense, Directorate of Defense Research and Development (DDR&D / MAFAAT), og MIT Enterprise Forum of Israel.
Dronerne er bevæbnet med automatrifler, og kan fjernstyres til at angribe mål med stor præcision. De er specielt udviklet til nedkæmpning af terrorister i byområder og af pirater i åbent farvand.

Henvisninger og baggrund: 28.08.2017