AWS: Fra nul til en million på en uge

Da holdet bag et nyt spil til iPhone gik i luften med QuizUp, havde de vilde forventninger til modtagelsen. Ambitionen var at nå én million brugere inden for de første 12 måneder. Men sådan gik det ikke.

QuizUp nåede nemlig én million brugere på de første 8 dage!

Vækst er godt, men det kan også være udfordrende.

Der skal rigtig mange servere til for, at gøre det muligt for en million brugere at køre QuizUp-app’en.

For at kunne håndtere en så stor vækst i efterspørgselen må man i et traditionelt datacenter enten starte op med at have alt for mange servere, for at have kapacitet i baghånden, eller også skal man være i stand til at få sat rigtig mange nye servere i drift i en fart.

Som en lille startup havde QuizUp’s ikke penge til at bygge et datacenter, der var stort nok til at kunne håndtere en helt uventet vækst, og med et teknikker-team på tre personer var der grænser for hvor mange servere, der kunne sættes i drift på en uge.

QuizUp havde derfor fra starten valgt at basere it-driften på computerkraft i Skyen frem for at bygge deres eget datacenter.

I et virtuelt datacenter i Skyen betaler kunderne kun for den kapacitet, som de bruger (målt pr. time eller pr. minut), og samtidig er der adgang til en næsten ubegrænset kapacitet i det øjeblik, der er brug for den.

Så da flere hundrede tusinde nye brugere væltede ind ad døren i de første dage efter lanceringen af QuizUp, kunne virksomhedens tremands teknikker-team faktisk løfte opgaven, fordi der automatisk blev tilføjet nye servere til deres virtuelle datacenter i Skyen i takt med, at væksten i efterspørgslen efter at spille QuizUp voksede ud over al forventning.

Da den første uge var gået, var der på den måde blevet tilføjet flere hundrede servere til QuizUp’s globale datacenter i Skyen, leveret af Amazon Web Services, AWS.

Hotel i Skyen

Airbnb er en anden startup, der også benytter sig af AWS til at køre en ny service i Skyen.

Airbnb formidler udlejning af værelser hos private over det meste af verden.

I løbet af to, tre år er Airbnb vokset til nu at formidle udlejning af over 150.000 værelser i døgnet.

Det er flere overnatninger end hos verdens største hotelkæder.

I løbet af 2012 krævede væksten i Airbnb mere end en fordobling af den globale serverpark, fra ca. 450 servere til over 1.000 servere.

I de første otte måneder af 2013 voksede det samlede antal brugere på Airbnb yderligere fra 4 millioner brugere til over 9 millioner brugere. Dermed blev behovet for servere igen fordoblet.

Til at håndtere denne dramatiske vækst har Airbnb et internt tekniker-team på fem personer, der står for hele udbygningen af Airbnb’s globale it-drift.

Denne lille gruppe teknikere kan løfte opgaven, fordi Airbnb’s globale datacenter er etableret som en virtuel service i Skyen hos Amazon.

Ikke kun boghandel

Amazon Web Services, AWS, er selv et godt eksempel på den dynamik, der kendetegner udviklingen i Skyen.

AWS startede fra scratch for otte år siden med udgangspunkt i den serverpark, som Amazon benytter til at drive sin egen webshop på nettet.

Med etableringen af sine egne store datacentre gik Amazon i direkte konkurrence med veletablerede it-virksomheder som Microsoft, Oracle og IBM.

De fleste store it-virksomheder har investeret massivt i udviklingen af globale datacentre i Skyen, og de har i dag mange millioner brugere på deres forskellige løsninger fra Skyen.

Men boghandleren fra Seattle har – imod alle odds – alligevel formået at etablere sig som en global it-kæmpe i Skyen.

Målt på hvor meget rå computerkraft, som kunderne har i drift i Skyen, så er Amazon Web Service, AWS, i dag fem gange så stor som de 14 største konkurrenter tilsammen.

Det er i sig selv et godt eksempel på, hvordan revolutionen fra Skyen nu medfører store omvæltninger på markedet.


Foto: CEO, Thor Fridriksson, fra Plain Vanilla på Island, der har udviklet QuizUp.