AWS: Fra nul til en million på en uge

Da holdet bag et nyt spil til iPhone gik i luften med QuizUp, havde de vilde forventninger til modtagelsen. Ambitionen var at nå én million brugere inden for de første 12 måneder. Men sådan gik det ikke.

QuizUp nåede nemlig én million brugere på de første 8 dage!

Vækst er godt, men det kan også være udfordrende.

Der skal rigtig mange servere til, for at afvikle QuizUp-app’en til over en million brugere.

For at kunne håndtere en så stor vækst i efterspørgselen må man i et traditionelt datacenter enten starte op med alt for mange servere, for at have kapacitet i baghånden, eller også må man være i stand til at få pakket nye servere ud og få sat dem i drift i en fart.

Men som en lille startup havde QuizUp’s ikke penge til at bygge et datacenter, der var stort nok til at kunne håndtere en helt uventet vækst, og med et teknikker-team på tre personer var der grænser for, hvor mange servere, der kunne pakkes ud og sættes i drift på en uge.

QuizUp havde derfor fra starten valgt at basere deres It-drift på computer-kraft fra Skyen, frem for at bygge deres eget datacenter.

I et virtuelt data-center i Skyen betaler kunderne kun for den kapacitet, som de bruger (målt pr. time eller pr. minut), og samtidig har de enkelte kunder adgang til en næsten ubegrænset kapacitet, i det øjeblik, der er brug for den.

Så da hundrede tusinder af nye brugere væltede ind ad døren i de første dage efter lanceringen af QuizUp, så kunne deres tre-mands It-afdeling faktisk løfte opgaven, fordi der helt automatisk blev tilføjet nye servere til deres virtuelle datacenter i Skyen i takt med væksten i belastningen.

Da den første uge var gået, var der på denne måde blevet tilføjet flere hundrede servere til QuizUp’s globale datacenter i Skyen, leveret af Amazon Web Services, AWS.

Hotel i Skyen

Airbnb er en anden startup, der også benytter sig af AWS til at understøtte en ny, innovativ service i Skyen.

Airbnb formidler udlejning af værelser hos private over det meste af verden.

På bare to, tre år er Airbnb vokset til at formidle udlejning af over 150.000 værelser i døgnet.

Det er flere overnatninger end hos verdens største hotelkæder.

I løbet af 2012 krævede væksten i Airbnb en fordobling af den globale serverkapaciet, fra ca. 450 servere til over 1.000 servere.

Og i de første otte måneder af 2013 voksede det samlede antal brugere på Airbnb så yderligere fra 4 millioner brugere til over 9 millioner brugere. Dermed blev behovet for servere igen fordoblet.

Til at håndtere hele denne krævende udviklingsproces har Airbnb et internt tekniker-team på fem personer, der står for hele den daglige overvågning og løbende udbygning af Airbnb’s globale It-infrastruktur.

Denne lille gruppe teknikere kan løfte opgaven fordi Airbnb’s globale datacenter er etableret som en virtuel service i Skyen, hos Amazon.

Amazon Web Services, AWS, er selv et godt eksempel på den dynamik, der kendetegner udviklingen i Skyen.

AWS startede fra scratch for otte år siden med udgangspunkt i den infrastruktur, som Amazon benytter til at drive sin egen web-boghandel.

Amazon gik dermed i direkte konkurrence med veletablerede It-virksomheder som Microsoft, Oracle, Google, IBM, HP, CSC, Rackspace, Verizon, m.fl.

Alle disse store It-virksomheder har i de seneste år investeret massivt i udviklingen af globale datacentre i Skyen, og de har i dag mange millioner brugere på deres forskellige tjenester i Skyen.

Men boghandleren fra Seattle har – imod alle odds – alligevel formået at etablere sig som en global It-kæmpe i Skyen.

Målt på hvor meget rå computer-kraft, som kunderne har i drift i Skyen, så er Amazon Web Service, AWS, i dag fem gange så stor som de 14 største konkurrenter tilsammen.

Et godt eksempel på de store omvæltninger i markedet, der kommer i kølvandet på revolutionen fra Skyen.


Foto: CEO, Thor Fridriksson, fra Plain Vanilla på Island, der har udviklet QuizUp.