Om revolutionen fra Skyen og hvordan den ændrer verden

“I write entirely to find out
what I’m thinking, what I’m looking at,
what I see and what it means.”
Joan Didion, “Why I Write”

PEJLINGER skrives af Mikael Lynnerup.

Projektet har stået på siden 2014, og er båret af en dyb fascination af den teknologiske revolution, der udspiller sig for øjnene af os.

Jeg har mange års erfaring inden for journalistik og fra arbejde med de forretningsmæssige aspekter af IT og kommunikation.

Igennem årene har jeg fulgt med i, analyseret, beskrevet og har taget aktivt del i udviklingen af informationsteknologi og den digitale omstilling.

Min faglige baggrund er MA fra Århus Universitet og Executive MBA fra CBS.

Jeg henter viden og inspiration fra internationale aviser, bøger og tidsskrifter.

PEJLINGER er ikke uden meninger, men indeholder især råstof til egen eftertanke om den mest vidtrækkende teknologiske revolution nogen sinde.

Jeg kan kontaktes på pejlinger@gmail.com

MareNostrum Supercomputer, Barcelona 2014
MareNostrum Supercomputeren, der er etableret i Chapel Torre Girona, Barcelona, i 2014, indgår i en virtuel kombination af europæiske supercomputere i Skyen, der tilsammen frembringer en af verdens kraftigste computerinstallation

IT-løsninger fra Skyen, også kaldet cloud-løsninger, medfører en samfundsmæssig omstilling af historiske dimensioner.

Omstillingen har vidtrækkende konsekvenser for borgere, virksomheder, kultur og økonomi.

PEJLINGER vil dokumentere omstillingen i tekst og billeder, i et format, der er forankret i Skyen.

Skabelonen for design og layout på Pejlinger er udviklet af de gode folk fra Pixelgrade, der bor i byen Iași i det østlige Rumænien, tæt på grænsen til Moldova.

Det tekniske setup med drift af servere, sikkerhed, backup og alt det andet teknik, der skal til for at holde Pejlinger i luften, leveres af det amerikanske firma, Automatic, der udvikler software, og som desuden har opbygget et globalt netværk af store datacentre, der bruges til drift af millioner af websites.

Hele denne pakke af avanceret software og digital infrastruktur, der er nødvendig for at producere Pejlinger, leveres af Pixelgrade og Automatic i et automatiseret setup via en brugervenlig app for nogle få hundrede kroner om året.

Fra kontorerne hos TransferWise.com, der er en af de mange strålende historier fra startup-scenen i Shoreditch-kvarteret. Virksomheden er startet som en tomands-virksomhed i 2010 af Taavet Hinrikus and Kristo Käärmann. I dag beskæftiger virksomheden 250 ansatte og skønnes at have en markedsværdi tæt på en milliard dollars. TransferWise modtog i 2014 et kapitalindskud på 58 millioner dollars fra amerikanske investorer.
Fra kontorerne hos TransferWise.com, der har kontorer i Shoreditch-kvarteret i London. Virksomheden beskæftiger 250 ansatte og skønnes at have en markedsværdi tæt på en milliard dollars.

Revolutionen fra Skyen er et globalt fænomen, og danske virksomheders omstilling til Skyen sker samtidig med en tilsvarende omstilling i vores nabolande.

Det gælder også på det politiske plan, hvor det meste af den lovgivning, der regulerer omstillingen til Skyen i Europa, bliver besluttet i EU.

Europa

Derfor vil PEJLINGER lægge vægt på at inddrage perspektiver fra Stockholm, Berlin, Paris og London.

front01
Containerhavnen i Singapore er blevet et klassisk symbol på globaliseringen. Billedet illustrerer kompleksiteten i det globale produktionskredsløb, der omfatter alt fra fremstilling af mobiltelefoner og køleskabe til biler og byggematerialer.

Serviceydelser er også blevet en del af den globale markedsplads, og i dag får mange danske virksomheder udført administrative opgaver på kontorer i Bangalore eller i Manilla.

Skyen gør det muligt at understøtte denne nye, komplekse virkelighed på markedet.

Samtidig medvirker en ny generation af løsninger fra Skyen til at accelerere globaliseringen gennem udbredelse af kraftige analyseredskaber og kunstig intelligens.

Hele verden er nu omfattet af denne selvforstærkende og dybtgående omstillingsproces, der medfører automatisering af millioner af arbejdspladser, og som har vidtrækkende kulturelle, økonomiske og politiske konsekvenser.

BMW’s produktionsstyring gennemføres i Skyen. Billedet er fra en svejselinje på BMW-fabrikken i Spartanburg, 2014.

Φ