Udflytning: Tusinder af servere flytter til Skyen dagligt

Virksomheder flytter deres servere til Skyen for at få stabil drift og fleksibilitet til at understøtte vækst. Men økonomien spiller også en rolle.

Forbrugere og virksomheder har i 2015 for alvor taget løsninger fra Skyen til sig og vækstraterne er markante over hele linjen.

En af de helt store succeser er Netflix, der i første kvartal 2015 streamede over 10 milliarder timers video til sine 62 millioner kunder i 50 lande verden over.

Hvis så mange timers video skulle vises i forlængelse af hinanden ville det tage en million år.

Streaming er populært blandt forbrugerne, fordi det er nemt. Det kræver kun et abonnement, en god internetforbindelse og et moderne fjernsyn. Ikke noget med bokse og kort eller leje.

Omvendt stilles der store krav til de bagvedliggende servere, der står for afvikling af streamingen.

Der skal simpelthen solide mængder server-råstyrke til for at afvikle 10 milliarder timers video!

Frem til 2008 havde Netflix sine egne servere. Men efter et stort teknisk nedbrud i et Netflix-datacenter var det slut.

Netflix valgte at flytte hele driften til Skyen hos Amazon Web Services, AWS.

Ifølge chefen for teknisk drift hos Netflix har omstillingen til AWS både givet bedre stabilitet og en økonomiske besparelser på over 80 pct. på den almindelige serverdrift.

27042015-03

Frem for alt har Netflix opnået fleksibilitet til at vokse uhæmmet uden at skulle tænke på kapaciteten i datacenteret.

AWS blev startet for 12 år siden som en udløber af de store datacentre, som Amazon havde opbygget i forbindelse med udviklingen af e-handel på amazon.com.

Ideen var at tilbyde serverkraft til virksomheder på samme måde som man sælger strøm, nemlig efter forbrug.

Det blev hurtigt en meget stor succes, og AWS har siden fastholdt sin førerposition inden for denne gren af Skyen.

AWS har i de seneste år gradvist arbejdet sig ind på nye områder af kundernes It-drift, og tilbyder nu sikker e-mail, sikker dokument-deling, analytiske værktøjer, virtuelle Pc-arbejdspladser og mange andre virksomhedsløsninger.

I de første år var det især mindre virksomheder og startups, der gjorde brug af AWS.

Men i de senere år er det strømmet ind med nogle af de helt store kunder, både fra den private og den offentlige sektor.

Det blev understreget i 2014 da den amerikanske medicinalvirksomhed, m.v., Johnson & Johnson, flyttede 25.000 virtuelle Pc-arbejdspladser til AWS.

AWS giver kunderne mulighed for at logge ind og oprette nye servere, når som helst de har brug for det.

27042015-02

Efterhånden som den helt store udflytning af kundernes interne It-drift har taget fart, er antallet af nyoprettede servere steget til over 80.000 virtuelle servere – om dagen.

Det lægger et massivt pres på AWS om udbygning af kapaciteten, og sidste år brugte AWS over 4 milliarder $ på at anskaffe driftsudstyr til udbygning af datacentre i hele verden.

Udbygningen af kapaciteten i Skyen sker i konkurrence med Microsoft og Google samt flere andre mindre spillere, og konkurrencen er hård, både fordi der er mange penge på spil og fordi markedet er præget af høje vækstrater.

Gartner, der er It-branchens førende bureau fra markedsanalyse, anslår, at markedet for It-drift i Skyen i 2015 vil have en samlet værdi på 180 milliarder $.

AWS er fortsat langt den største spiller i dette ekstremt hurtigt voksende marked.

Henvisninger og baggrund: 27.04.2015