Detailhandel: Amazon overgår Walmart

Det er blevet lettere, hurtigere og billigere for mange amerikanske forbrugere at bruge mobilen til at købe varer på nettet, end at køre til et indkøbscenter uden for byen.

Den 24. juli 2015 blev en mærkedag for handel på nettet. På denne dag bød investorerne på Wall Street nemlig aktierne i Amazon op med næsten 20 pct. og dermed overgik den samlede værdi af Amazon markedsværdien for USA’s største supermarkedskæde, Walmart.

Amazon, der blev grundlagt i 1994 som en trepersoners startup i en garage i Seattle, er i dag en global virksomhed med over 150.000 ansatte, 30 millioner kunder og en markedsværdi på over 250 milliarder $.

amazon 1995
Amazon ved lanceringen i 1995.

Hvad der startede som en online boghandel er i dag et vidtforgrenet netværk af virksomheder inden for brancher, der spænder fra udvikling og fremstilling af tablets og mobiltelefoner til udvikling af TV-streaming og kommerciel rumfart. Samtidig har Amazon formået at få sig placeret som den førende udbyder af computerkraft fra Skyen, milevidt foran konkurrenterne i branchen.

Hjørnesten i Amazon er dog fortsat detailhandel på nettet, og med et udvalg af varer, der overgår selv det mest velassorterede supermarked eller stormagasin, har Amazon med aldrig svigtende fokus udviklet sin position til at være markedsleder på kategori efter kategori.

Amazon har sidste år vakt opsigt med en plan om at anvende droner til levering af varer. Men indtil dette vil kunne praktiseres har Amazon introduceret ”levering samme dag” – og som regel inden for et par timer – i 14 af de største byer i USA med anvendelse af et totalt low-tech leverancekoncept, baseret på en mindre hærskare af unge mennesker, der krydser rundt i byerne med offentlige transportmidler og afleverer pakker med bleer eller et eksemplar af denne uges bestseller-roman til forbrugere, der i ni ud af ti tilfælde har benyttet deres Smartphone til at bestille varerne over nettet. For forbrugerne er dette langt nemmere end at begive sig af sted i bil for at køre til Walmart uden for byen, på veje, der er ufremkommelige og til priser, der alt i alt bliver matchet af Amazon.

amazon-walmart-graf-juli-2015
De sidste ti års udvikling i markedsværdien for Amazon og Walmart – Kilde: Financial Times

Det er denne form for konstant og kvalificeret udfordring af konkurrenterne, samt Amazons imponerende indsats inden for udvikling af It-infrastruktur fra Skyen, der har fået aktiekursen til at tage på himmelflugt med en kursstigning på 83 pct. inden for de sidste syv måneder.


Foto: Skitse af Amazons kommende hovedkvarter, Amazon Biosphere, i Seattle.