Smartphonen: Text, musik og video fortrænger telefoni

I begyndelsen kunne man bruge sin mobiltelefon til at ringe. Efterhånden kunne man også checke sin e-mail. Nu har mange mobil-brugere helt droppet telefonien og bruger data-forbindelsen til alt – inklusive tale.

En hurtigt voksende gruppe af mobil-brugere anvender ikke længere deres telefon til telefoni.

Med udbredelse af smartphonen og hurtige 4G-netværk har anvendelsen af telefonens dataforbindelse åbnet så mange nye muligheder for kommunikation, at den traditionelle form for telefoni bliver fortrængt.

Omstillingen til data-baseret kommunikation afspejler, i hvor høj grad forbrugerne har taget løsninger fra Skyen til sig på stort set alle områder af dagliglivet.

Smartphonen er blevet en fjernbetjening til livet, der giver os mulighed for mens vi sidder i bussen på vej hjem fra arbejde at foretage indkøb, betale regninger, gå på biblioteket,  aftale en tur i byen med kæresten, købe billetter til biffen, bestille bord på det lokale brasserie, booke fly og hotel til en weekendtur til Milano (som en surprise til middagen), og alt sammen uden at der er blevet talt et eneste ord i telefon.

De vidtrækkende perspektiver, der knytter sig til udbredelsen af smartphones, er for nylig blevet præsenteret i rapporten, Deloitte Mobile Consumer 2015.

Rapporten tegner et fascinerende billede af et stykke forbruger-elektronik, der ud fra enhver betragtning har taget verden med storm.

Smartphonen er det mest succesfulde stykke elektronik, der nogen side er opfundet. I de vestlige lande findes der nu flere smartphones end TV-apparater og radioer. På globalt plan bliver der solgt flere smartphones end tablets, pc’er, notebooks, videospil-konsoller og TV-apparater – tilsammen. Og det gælder, hvad enten man måler på værdi eller på mængder.

Når et stigende antal forbrugere ikke længere anvender deres smartphone til telefoni – eller kun bruger telefoni meget sjældent – er det ikke fordi, at den daglige brug af smartphonen er for nedadgående. Tværtimod, så bliver der checket smartphone til den helt store guldmedalje.

De britiske forbrugere checker tilsammen deres smartphone over en milliard gange om dagen.

Men omkring 25 pct. af forbrugerne anvender ikke længere deres smartphone til telefoni, og benytter i stedet sms (text), instant messaging (IM), video eller Skype-lignende apps til kommunikation.

18012015-03
Andel af forbrugere, der har anvendt deres smartphone til almindelig telefoni inden for den seneste uge. Deloitte, 2015

Udbredelsen af smartphonen  har også inden for de seneste få år medført en revolution i anvendelsen digitale medier, mest markant inden for musik.

Streaming-tjenester som Spotify og Apple Music har tiltrukket millioner af brugere, og har samtidig vendt op og ned på forretningsmodellerne i store dele af musikindustrien.

Det mest fascinerende aspekt ved udbredelsen af smartphonen er, i hvor høj grad den er blevet ikke bare vores foretrukne adgang til digitalt indhold, men en stadig mere omfattende og effektiv fjernbetjening til dagliglivet.

Paul Lee; Ed Marsden /Deloitte Mobile Consumer 2015

Samtidig med at forbruget af streamet musik er strøget i vejret med vækstrater på over 30 pct. – og i den forbindelse har genereret 2.2 milliard $ i afgifter til musikindustrien – så daler salget af cd’ere og antallet af downloads.

Warner Music havde i 2015 for første gang større indtægter fra streaming end fra downloads, og Apple opnåede 10 millioner betalende kunder på sin nye streaming-tjeneste bare seks måneder efter lanceringen i juni 2015.

Udviklingen omkring smartphones og musik illustrerer, hvordan ændringer i forbrugsmønsteret medfører en gensidig påvirkning mellem den digitale online-verden og den fysiske offline-verden.

Sideløbende med en stigning i forbruget af streaming – og dermed online-tjenester fra Skyen – er der sket en stigning i omsætningen i den fysiske verden i form af flere solgte koncertbilletter.

Verdens største formidler af billetter til koncerter, m.v., Eventbrite.com, offentliggjorde i 2015 en undersøgelse, der viste en klar sammenhæng mellem en øget anvendelse af streaming og køb af koncertbilletter.

Med streaming-tjenesterne, hvor forbrugerne hurtigt kan stifte bekendtskab med nye bands, kombineret med de sociale medier, hvor musikoplevelser deles med vennerne, bliver der etableret en kultur, hvor forbruget af online digitale medier direkte medvirker til et øget forbrug af live musik i den fysiske verden.

Samtidig med, at der bliver streamet milliarder af minutters musik, så har udbuddet af koncerter og tilstrømningen til live-musik aldrig været større end i dag.

For de musik-interesserede er streaming-tjenester ikke den eneste kilde til at finde ny musik. To ud af tre adspurgte siger, at de finder meget af deres musik via de sociale netværk, og (…) at de har fundet helt nye kunstnere og bands på Facebook, Twitter, Instagram, snapchat, og Tumblr. Efter at have set venner skrive om ny musik, ønsker de ikke bare at lytte til sangene – de tager springet fra online til offline og køber billetter til koncerter“, rapporterer Eventbrite.

Og som det fremgår af Deloitte-rapporten, så kan de fleste af billetterne forventes at blive købt på en smartphone –  uden brug af telefoni.

Wide Angle Shot of concert crowd

Foto: Sleater-Kinney, Barcelona 2015 (Eric Pamies) Se dem på YouTube.  

Henvisninger og baggrund: 18.01.2016