Omstilling: Skyen koster jobbet for tusinder i It-sektoren

Omstillingen til Skyen medfører automatisering af en stor del af It-industriens traditionelle forretningsområder. Det koster nu tab af titusinder af arbejdspladser.

Den amerikanske chip-producent, Intel, har for nylig meddelt, at virksomheden i de kommende måneder vil nedlægge over 12.000 stillinger, svarende til 11 pct. af de ansatte.

Microsoft har i sidste måned offentliggjort planer om at nedlægge 18.000 stillinger.

Tidligere på året annoncerede IBM 14.000 afskedigelser.

Alle tre virksomheder forklarer nedskæringerne med omstillingen til Skyen, der på få år har gjort store områder af aktiviteterne i de klassiske It-firmaer forældede.

Samtidig omstiller kunderne deres It-anvendelse til nye typer af løsninger i Skyen, der bliver produceret af en ny generation af It-virksomheder som Amazon og Google.

Omstillingen truer de store, klassiske It-virksomheder på eksistensen, men Intel, Microsoft og IBM gennemfører i disse år en målrettet omstilling til Skyen, og meget taler for, at alle tre virksomheder vil lykkes med at fastholde førerpositioner i It-markedet også efter omstillingen til Skyen.

Men overlevelse vil kræve en revolution i virksomhedernes interne forhold, og det koster tusinder af jobs, selvom alle tre virksomheder er hurtige til at pege på, at omstillingen til Skyen også skaber mange nye jobs.

Bundlinjen er imidlertid, at de store It-virksomheders omstilling til Skyen vil koste titusinder af arbejdspladser, og at kun en brøkdel af disse arbejdsplader vil blive opvejet af nye arbejdspladser i relation til Skyen.

Omstillingen til Skyen er karakteriseret ved tre nøgleord: automatisering, standardisering og stordrift, og behovet for arbejdskraft til udvikling, drift og vedligehold af It bliver derfor kraftigt reduceret.

Ifølge en analyse fra den amerikanske børsanalytiker Global Equities Research, så slår omstillingen til Skyen nu igennem med så stor styrke, at det medfølgende tab of arbejdspladser vil kunne kaste USA’s økonomi ud i en ny recession.

Analysen bygger på en gennemgang af planerne for nedlæggelse af jobs i et udvalg af store It-virksomheder, der har rod i den klassiske It-verden, og analysen når frem til, at over 350.000 arbejdspladser vil kunne blive nedlagt inden for de kommende 12 måneder.

Analysen er blevet imødegået fra flere sider, men der er ikke uenighed om retningen i udviklingen, og der er heller ingen, der tror på, at tabet af arbejdspladser i den klassiske It-industri dermed er overstået.

For selvom omstillingen til Skyen utvivlsomt har nået et momentum, så er omstillingen stadig kun i den indledende fase.

Målt på omsætningen, så er It-industrien fortsat domineret af produkter og services, der knytter sig til den klassiske It-anvendelse, og som er baseret på, at kunderne selv ejer og driver deres It-installationer.

I takt med at omstillingen til Skyen slår igennem med fuld styrke, vil automatisering, standardisering og stordrift medføre et varigt tab arbejdspladser, der uvilkårligt vil blive langt større end det, som vi vil komme til at se i 2016.

Tabet af It-arbejdspladser vil fortsætte med uformindsket styrke, både i It-firmaerne og i de millioner af virksomheder, der anvender de klassiske It-løsninger til drift af interne It-installationer.

FirmaBeregnet tab af jobs i 2016
EMC28,000
VMWare5,100
HP Enterprise72,000
HP Inc14,000
IBM150,000
Cisco28,000
Juniper3,500
Oracle33,000
Microsoft23,000
Network Appliance3,200
Symantec: Total Employees4,750
F5 Networks1,125
Yahoo6,250
Yelp1,800

Kilde: Global Equities Research/ Financial Times

Henvisninger og baggrund: 16.05.2016