Medier: En overflod af meninger og information

Hver dag offentliggøres der en strøm af nye bøger, artikler og blogindlæg. Det hele er til rådighed fra Skyen og informationsmængden er overvældende. “Vi må omfavne kaos”, siger en forsker.

Enhver, der forsøger at følge med i udviklingen inden for et bestemt felt, vil have stiftet bekendtskab med en følelse af at blive overvældet af mængden af nye og spændende tekster.

Situationen er blevet sammenlignet med at forsøge at drikke af en brandslange på fuld kraft.

Oven på sommerferien vil mange komme hjem til en indbakke, der ud over de almindelige mails, vil byde på en uoverskuelig mængde af “must reads”, af alt fra White Papers og indsigtsfulde nyhedsbreve til boganmeldelser og blogindlæg.

Inden man har fået overblik over dette ophobede overflødighedshorn af meninger og information og har fået arrangeret en slags prioriteret rækkefølge for læsningen, så har en tilsvarende mængde “must reads” fundet vej til indbakken.

Henvisninger til at “less is more” ligger lige for, men kan hurtigt blive afløst af en nagende fornemmelse af at gå glip af noget.

Løsninger fra Skyen – blogs, YouTube, Facebook – har bragt omkostningerne til medieproduktion tæt på nul, og dette næsten frie gode bliver flittigt anvendt.

WordPress, der er en af de foretrukne platforme for bloggere fra hele verden (og som også anvendes her på Pejlinger), vokser hver dag med 50.000 nye sites.

På WordPress-sites er der igennem årene oprettet over 2,5 milliarder indlæg, der har genereret endnu flere kommentarer. P.t. gror det hele med over 60 millioner indlæg om måneden, og med en næsten foruroligende stigningstakt.

I blogsfæren som helhed bliver der p.t. offentliggjort over 5 millioner nye indlæg om dagen.

Og det er småting i forhold til væksten på YouTube og Facebook.

Løsninger fra Skyen har også revolutioneret adgangen til de mere traditionelle medier, som aviser, tidsskrifter og bøger.

Den lokale bladkiosk på min browser rummer et fuldstændigt uoverskueligt tilbud om fremragende tekster (og nogle knapt så fremragende) på alverdens sprog samlet fra aviser og blade fra det meste af verden, og med en ofte forbløffende god kvalitet i den engelske oversættelse, der leveres omgående og gratis fra Google.

Tilsvarende tilbyder den lokale boghandel på min browser et overvældende og umiddelbart tilgængeligt udvalg af bøger (på engelsk) om alt mellem himmel og jord. Amazon UK har p.t. over 27.000 titler under emnet “Artificial Intelligence” og flere end 15.000 titler om udviklingen inden for robotteknologi. (Der er sikkert en del gengangere i de to kategorier).

Revolutionen fra Skyen har revolutioneret medierne i en sådan grad, at det ikke længere er muligt at etablere et blot tilnærmelsesvis dækkende overblik over de vigtigste tekster inden for et givent emne, end sige nå at læse dem.

Desuden medfører det accelererende tempo i udviklingen af ny viden, at holdbarheden af fakta er blevet markant kortere. Nej, Pluto er ikke en planet. Eller er den?

Den amerikanske kaos-forsker, Samuel Arbesman, mener, at “… hvis vi skal overleve og trives i denne nye tidsalder, må vi opgive vores behov for styrende principper og regler og acceptere kaos.”

I en ny bog (!) med titlen “Overcomplicated” skriver Arbesman, at vi ved at omfavne kaos “… vil blive bedre tænkere, forskere og iværksættere.”


Foto: Avisdreng, 6 år, USA, 1915

Henvisninger og baggrund: 01.08.2016