Fremstilling: 3D-print til mus og jetmotorer

3D-print står foran et gennembrud indenfor fremstilling af komplicerede metaldele til motorer og maskiner. Med en ny type printere kan 3D-print i metal nu udbredes til almindelig anvendelse i industrien.

En mus, der havde fået implanteret 3D-printede æggestokke, fødte efter naturlig parring raske unger.

Det skete som led i et forsøg med 3D-print, der tidligere på året fandt sted på Northwestern University i USA.

Forsøget viser, hvor langt 3D-teknologien er blevet udviklet.

Men samtidig er det et eksempel på, at 3D-print stadig især bruges til forsøg i laboratorier og udviklingsafdelinger.

Teknologien er kostbar at anvende, og når det gælder komplicerede emner som organer eller avancerede metaldele til flymotorer, er der brug for højtuddannede specialister til at styre arbejdet med printerne.

3D-print er derfor stadig for dyrt og for kompliceret til, at teknologien kan bruges til produktion i stor skala.

Nu har den amerikanske virksomhed, Desktop Metal, udviklet en metode til at 3D-printe avancerede metaldele, der for første gang vil kunne bringe teknologien ud til almindelige produktionsvirksomheder.

Metoden er 100 gange hurtigere og tyve gange billigere end eksisterende 3D-systemer.

Desuden anvender Desktop Metal’s printere almindeligt metalpulver, der kun koster en brøkdel af de specialprodukter, der indtil nu er blevet anvendt til 3D-print af metaldele.

Desktop Metal har også fjernet en af de største barirer for udbredelse af teknologien i almindelige fremstillingsvirksomheder, nemlig manglen på højtuddannede specialister til at styre arbejdet med 3D-print.

Det meste af den nødvendige viden til at kunne producere avancerede metaldele med virksomhedens 3D-printere, er blevet pakket ind i både hardware og software, og hele løsningen styres fra Skyen.

Vi har nogle af verdens bedste metallurger ansat plus 14 ph.d.-metallurger og ingeniører, og vi har pakket al den knowhow ind i vores hardware og software. Du  behøver derfor ikke længere at have eksperter ansat for at kunne programmere 3D-printere. // Ric Fulop, CEO, Desktop Metal

Virksomheder, der vil gøre brug af teknologien kan enten købe eller leje printerne, der kan stilles op på et almindeligt værksted uden særlige installationer.

Fra specialopgaver til masseproduktion

Hidtil har 3D-teknologien især været interessant for virksomheder, der producerer komplicerede maskiner og motorer, der består af hundreder eller tusinder af enkeltdele.

For at kunne servicere disse produkter har virksomhederne traditionelt måtte opbygge store reservedelslagre, der skulle kunne rumme tusinder af varenumre.

For nogle virksomheder har det været nødvendigt at have store reservedelslagre flere steder i verden.

Med 3D-print kan nogle reservedele fremstilles på det tidspunkt, hvor en kunde skal bruge den, og det er derfor ikke længere nødvendigt at have reservedelen på lager.

Kunder, der har deres egne 3D-printere, kan få tilsendt specifikationerne for en bestemt reservedel med email, så snart behovet for en reservedel opstår, og vil herefter selv kunne printe og anvende reservedelen med det samme.

På den måde har specialiseret 3D-print været med til at reducere omkostningerne til produktion og levering af komplicere reservedele.

Den nye generation af 3D-printere fra Desktop Metal til print af metaldele arbejder så hurtigt og med så lave omkostninger, at fremstillingsvirksomheder nu vil kunne anvende 3D-print som alternativ til traditionelle fremstillingsmetoder, ikke blot for specialopgaver, men som en platform for masseproduktion.

Dermed åbner 3D-teknologien for første gang et perspektiv om en revolution inden for massefremstilling i metalindustrien – fra vandpumper til jetmotorer.

Desktop Metal, der har hjemme i Boston, har rejst over 200 millioner dollars, svarende til omkring 1,3 milliarder kroner, siden etableringen i 2015.

Pengene kommer blandt andet fra Google Ventures og BMW iVentures.

De nye printere forventes at blive sat i drift hos de første kunder i begyndelsen af 2018.

Henvisninger og baggrund: 27.11.2017