Tech: Vækst ud over alle grænser

Markedsværdien for de store tech-virksomheder sprænger alle rammer og fortsætter sin himmelflugt.

Af Mikael Lynnerup

Hvis de seneste ti års digitale revolution skulle sammenfattes i et enkelt ord, ville “smartphone” være en god kandidat.

Smartphones er den hurtigst udbredte teknologi nogensinde.

Allerede i 2013 var der over 1 milliard flere mennesker rundt om i verden, der ejede en mobiltelefon end mennesker, der havde en bankkonto – eller et toilet.

Salget af smartphones nåede en milliard nye enheder i 2013, en stigning på 66% i forhold til året før.

Ved indgangen til 2020 fandtes der 3,2 milliarder brugere af smartphones, svarende til over 40 pct. af verdens befolkning.

Smartphonen kan ses som en lillebitte top af et meget stort isbjerg, hvor de 99,99 procent er skjult i form af software, der kører i gigantiske globale datacentre, der er indbyrdes forbundet af titusindvis af kilometer fiberkabler og millioner af mobilmaster.

Det meste af hele denne globale infrastruktur fandtes ikke for ti år siden.

Facebook blev børsnoteret i 2012, og først herefter tog udbygningen af Facebooks globale infrastruktur for alvor fart.

AWS – Amazon Web Services – var blevet grundlagt i 2006 og voksede efter 2010 til at blive den suverænt største udbyder af datacenter-ydelser over det meste af verden.

Alt fra Netflix til Airbnb kører i dag på AWS.

Google, Microsoft og Apple bidrog i massivt omfang – sammen med en gruppe kinesiske tech-giganter – til den helt ekstreme vækst i udbygningen af den globale infrastruktur.

Over tusinde milliarder dollars er på ganske få år blevet investeret i gennemførelsen af denne historiske ingeniørbedrift.

Den globale datainfrastruktur har forsynet milliarder af smartphones med indhold døgnet rundt.

Samtidig har infrastrukturen tilvejebragt de enorme computerkræfter, der ligger til grund for de seneste års tigerspring i udviklingen af kunstig intelligens.

I dag findes der næppe et hjørne af den globale økonomi, der ikke er blevet afgørende påvirket af hele denne teknologiske revolution.

13012020-02
Kilde: Gartner 2018

Pionererne

De fleste af de virksomheder, der har været pionerer i denne udvikling, er aldrig nået frem til en børsnotering, enten fordi de løb tør for penge, inden deres idé var klar til brug, eller fordi de blev opkøbt af en anden pioner med flere penge.

Men de pionerer, der overlevede de første år på lånte penge – Amazon, Google, Facebook og – set i et lidt længere tidsperspektiv – Microsoft og Apple, samt en håndfuld kinesiske pionerer, har efterfølgende oplevet en helt utrolig vækst, fordi netværksøkonomien favoriserer fremkomsten af mega-virksomheder.

Netværksøkonomien var også kendt i nogle grene af den tidligere, industrielle økonomi, og det klassiske eksempel er telefoni: jo flere, der kan ringe til hinanden, jo mere bliver telefoni værd for den enkelte bruger.

Det samme princip kommer i ekstrem grad til udtryk på Facebook, Twitter, LinkedIn og andre sociale medier.

Men princippet gør sig også gældende for virksomheder som Amazon, Google, Apple og Microsoft.

Det har betydet, at en ganske lille gruppe amerikanske pioner-virksomheder igennem de seneste ti år har kunnet etablere sig som fuldstændig dominerende på deres respektive forretningsområder i USA og Europa (samt i store dele af det resterende globale marked).

Samtidig er den fortsatte årlige vækst inden for disse nye, digitale forretningsområder vokset langt ud over, hvad der før er set i nogen branche.

Det samlede resultat er, at nogle få digitale pioner-virksomheder i løbet af det seneste årti er blevet de mest værdifulde virksomheder i verden.

Børsnoterede virksomheders markedsværdi kan være en flygtig størrelse.

Men i relation til de seneste ti års digitale revolution, så taler udviklingen i pionerernes markedsværdi et overbevisende sprog.

test1

Billioner i tilvækst

Siden 2010 har Facebook, Amazon, Apple, Google’s moderselskab Alphabet og Microsoft øget deres samlede markedsværdi med over 4,3 billioner $ – eller 4,3 tusinde milliarder $.

Denne værditilvækst har gjort mange aktionærer – der især udgøres af forskellige former for pensionskasser – meget rige.

Værdistigningen for denne håndfuld digitale pioner-virksomheder repræsenterer en værdi, der overgår værdien af det samlede aktiemarked i Storbritannien.

Værdistigningen er samtidig flere gange større end væksten for alle andre områder af den amerikanske økonomi, der afspejles i det indeks, der går under betegnelsen “S&P 500 Ex-technology”.

Ifølge finansanalytikere er den helt ekstreme værdistigning for tech-giganterne et udtryk for, at investorerne placerer deres penge, der hvor de mener, at fremtidens værditilvækst vil være størst.

Investorerne har dermed også udtrykt en forventning om, at tech-giganternes værdistigning vil fortsætte ind i 2020-erne, og at afstanden ned til de traditionelle vækst-aktier som banker, industriel fremstilling, olieselskaber, farma og dagligvarer vil blive yderligere forøget.

Perspektiver for 2020-erne

Et af de helt centrale nøgleord for tech-giganternes vækst i 2010-erne har været “smartphone”.

Det kunne ingen have forudset ved indgangen til 2010-erne.

Det totalt overraskende forløb i 2010-erne tilsiger en betydelig forsigtighed med at spå om, hvad der kommer til at udgøre nøgleordet for væksten i 2020-erne.

Men “kunstig intelligens” og “automatisering” vil utvivlsomt være blandt kandidaterne.

Set fra Europa må det vække til eftertanke, at der kun findes én europæisk tech-virksomhed (tyske SAP) blandt de toneangivende EU-børsers top 5.

Herudover domineres den europiske liste over de mest værdifulde virksomheder stadig af  banker, industriel fremstilling, olieselskaber, farma og dagligvarer (ligesom for ti eller tyve år siden).

TOP 5 på udvalgte børser i EU
Markedsværdi målt den 7. november 2019


Hovedkontor i Sverige og børsnoteret i Stockholm

Navn Branche
Volvo Auto
Sandvik Industri
Telia Telecom
Alfa Laval Industri
Lundin Petroleum Olie og gas

Hovedkontor i EU og børsnoteret på EuroNext (pan-europæisk børs med base i Paris og med afdelinger i Belgien, Frankrig, Holland, Portugal og Storbritannien).

Navn  Branche
Royal Dutch Shell Olie og gas
LVMH Luksusvarer, beklædning, m.v.
L’Oreal Kosmetik
Unilever Dagligvarer
HSBC Finans

Hovedkontor i Tyskland og børsnoteret i Frankfurt

Navn Branche
SAP Software og IT
Linde  Kemisk industri
Allianz Forsikring
Volkswagen Auto
Siemens Maskiner og industri

Kilde: https://www.value.today/europe-top-comapanies

Henvisninger og baggrund, 13-01-2020