Tech: Vækst ud over alle grænser

Markedsværdien for de store tech-virksomheder sprænger alle rammer

Hvis de seneste ti års digitale revolution skulle sammenfattes i et enkelt ord, ville “smartphone” være en god kandidat.

Smartphones er den hurtigst udbredte teknologi nogensinde.

Allerede i 2013 var der over 1 milliard flere mennesker rundt om i verden, der ejede en mobiltelefon end mennesker, der havde en bankkonto – eller et toilet. Salget af smartphones nåede en milliard nye enheder i 2013, en stigning på 66% i forhold til året før. Ved indgangen til 2020 fandtes der 3,2 milliarder brugere af smartphones, svarende til over 40 pct. af verdens befolkning.

Smartphonen kan ses som en lillebitte top af et meget stort isbjerg, hvor de 99,99 procent er skjult i form af software, der er installeret i gigantiske globale datacentre, hvorfra funktionalitet fordeles ud til milliarder af brugere via titusindvis af kilometer fiberkabler og millioner af mobilmaster.

Det meste af hele denne globale infrastruktur fandtes ikke for ti år siden, men i dag forsyner den globale datainfrastruktur milliarder af smartphones, TV-apparater og computere med indhold, der omfatter alt fra Netflix til Airbnb.

Etableringen af den globale datainfrastruktur udgør en historisk ingeniørbedrift, der er blevet finansieret af en lille gruppe amerikanske og kinesiske tech-giganter, som inden for en kort årrække tilsammen har investeret mange hundrede milliarder dollars i projektet. Alene i 2019 rundede investeringerne i nye, globale datacentre over 120 milliarder dollars.

Foruden at levere apps og digitalt indhold til over halvdelen af verdens befolkning, så har de globale datacentre samtidigt tilvejebragt de enorme computerkræfter, der ligger til grund for de seneste års tigerspring i udviklingen af kunstig intelligens.

I dag findes der næppe et hjørne af den globale økonomi, der ikke er blevet afgørende påvirket af hele denne teknologiske revolution.

13012020-02
Kilde: Gartner 2018

Pionererne

De fleste af de virksomheder, der har været pionerer i denne udvikling, er aldrig nået frem til en børsnotering, enten fordi de løb tør for penge, inden deres idé var klar til brug, eller fordi de blev opkøbt af en anden pioner med flere penge.

Men de pionerer, der overlevede deres første år på lånte penge – Amazon, Google, Facebook og – set i et lidt længere tidsperspektiv – Microsoft og Apple, samt en håndfuld kinesiske pionerer – har efterfølgende oplevet en helt utrolig vækst, fordi den såkaldte netværkseffekt favoriserer fremkomsten af mega-virksomheder.

Netværkseffekten har været kendt i mange år, og det klassiske eksempel er telefoni: jo flere, der kan ringe til hinanden, jo mere bliver telefoni værd for den enkelte bruger.

Den samme effekt kommer i ekstrem grad til udtryk inden for sociale medier som Facebook, Twitter og LinkedIn. Mange af de andre digitale forretningsområder, der er blevet udviklet af virksomheder som Amazon, Google, Apple og Microsoft, udnytter også netværkseffekten.

Dynamikken i hele denne udvikling har betydet, at en ganske lille gruppe amerikanske pioner-virksomheder igennem de seneste ti år har kunnet opnå en dominerende position på deres respektive forretningsområder i USA og i Europa (samt i store dele af det resterende globale marked). 

Samtidig er den årlige vækst inden for de nye digitale forretningsområder vokset i et tempo, der er langt ud over, hvad der før er set i nogen branche.

Det samlede resultat er, at de dominerende digitale pioner-virksomheder i løbet af det seneste årti er blevet de mest værdifulde virksomheder i verden, målt ud fra deres markedsværdi på børsen.

Børsnoterede virksomheders markedsværdi kan være en flygtig størrelse, men udviklingen i pionerernes markedsværdi taler et overbevisende sprog.

test1

Billioner i tilvækst

Siden 2010 har Facebook, Amazon, Apple, Google’s moderselskab Alphabet og Microsoft øget deres samlede markedsværdi med over 4,3 billioner $ – eller 4,3 tusinde milliarder $.

Denne værditilvækst har gjort mange aktionærer – herunder en del pensionskasser – meget rige.

Værdistigningen for denne håndfuld digitale pioner-virksomheder repræsenterer en værdi, der overgår værdien af det samlede aktiemarked i Storbritannien.

Værdistigningen er samtidig flere gange større end den samlede tilvækst i aktieværdien inden for alle andre områder af den amerikanske økonomi, der afspejles i det indeks, der går under betegnelsen “S&P 500 Ex-technology”.

Ifølge finansanalytikere er den helt ekstreme værdistigning for tech-giganterne et udtryk for, at investorerne har en forventning om, at tech-giganternes værdistigning vil fortsætte ind i 2020-erne, og at afstanden ned til de traditionelle vækst-aktier som banker, industriel fremstilling, olieselskaber, farma og dagligvarer vil blive yderligere forøget.

Perspektiver for 2020-erne

Et af de helt centrale nøgleord for tech-giganternes vækst i 2010-erne har været “smartphone”.

Det var der ikke mange, der havde forudset for ti år siden, og det totalt overraskende forløb i 2010-erne tilsiger en betydelig forsigtighed med at spå om, hvad der kommer til at udgøre nøgleordet for væksten i 2020-erne.

Men “kunstig intelligens” og “automatisering” kan tænkes at være blandt kandidaterne.

Set fra Europa må det vække til eftertanke, at der kun findes én europæisk tech-virksomhed (tyske SAP) blandt de toneangivende EU-børsers top 5-virksomheder.

Listerne over de europæiske børsers mest værdifulde virksomheder domineres stadig af virksomheder inden for den finansielle sektor, industriel fremstilling, olie og gas, samt farma og dagligvarer, ligesom for tyve år siden.

TOP 5 på udvalgte børser i EU
Markedsværdi målt den 7. november 2019


Hovedkontor i Sverige og børsnoteret i Stockholm

NavnBranche
VolvoAuto
SandvikIndustri
TeliaTelecom
Alfa LavalIndustri
Lundin PetroleumOlie og gas

Hovedkontor i EU og børsnoteret på EuroNext (pan-europæisk børs med base i Paris og med afdelinger i Belgien, Frankrig, Holland, Portugal og Storbritannien).

Navn Branche
Royal Dutch ShellOlie og gas
LVMHLuksusvarer, beklædning, m.v.
L’OrealKosmetik
UnileverDagligvarer
HSBCFinans

Hovedkontor i Tyskland og børsnoteret i Frankfurt

NavnBranche
SAPSoftware og IT
Linde Kemisk industri
AllianzForsikring
VolkswagenAuto
SiemensMaskiner og industri

Kilde: https://www.value.today/europe-top-comapanies

Henvisninger og baggrund, 13-01-2020