Overvågning: Mobilen som vindue til sjælen

Man siger, at øjnene er et vindue til menneskers sjæl, men i dag er mobilen blevet et nyt vindue til sjælen, og Flere, end vi tror, kan se igennem dette vindue til private tanker og handlinger.

Generalsekretæren for Amerikanske Biskoppers Konference – en position, der kan betegnes som administrerende direktør for den katolske kirke i USA – har fra den ene dag til den anden forladt sin post.

Det skete samtidig med at et religiøst webmagasin offentliggjorde overbevisende dokumentation for, at generalsekretæren havde et hemmeligt, homoseksuelt sexliv.

Generalsekretærens sexliv er blevet kortlagt gennem analyser af enorme datasæt, der indeholder oplysninger om installerede apps på mobiltelefoner, samt om tid og sted for brugen af disse apps.

Den type datasæt er kommercielt tilgængelige og anvendes af annoncører til at styre deres budskaber mod bestemte målgrupper.

I forbindelse med Covid-19 epidemien er analyser af kommercielt tilgængelige datasæt blevet brugt til at overvåge udbredelsen af smitte, og den teknologi, der ligger bag indsamlingen af data, anvendes også til praktiske formål, som trafikinformation om trængsel på vejene og forslag til omkørsler.

Når de kommercielle datasæt bliver pakket sammen, sker der ifølge de firmaer, der sælger dem, en anonymisering af de indsamlede data, der skal sikre, at indholdet ikke kan henføres til bestemte personer.

Men flere eksperter har i årevis advaret om, at den metode, der anvendes til anonymisering, ikke er sikker nok.

Nu viser sagen om den katolske generalsekretær i USA, at eksperternes advarsler har været velbegrundede.

Vatikanet er også blevet overvåget

Historien om generalsekretærens hemmelige sexliv bygger på detaljerede dataanalyser, der viser, at han havde installeret en dating-app, der er udbredt blandt homoseksuelle mænd, og at han havde gjort udstrakt brug af appen, både fra sit hjem og fra hotelværelser, når han var på rejser for den katolske kirke. De indsamlede data viste desuden, at generalsekretæren havde besøgt barer, saunaer og private boliger, der er blevet sat i forbindelse med prostitution.

Analyserne af generalsekretærens mobildata har stået på i hvert fald siden 2018, og meget tyder på, at de personer, der står bag analyserne, har gjort flere forsøg på at sælge oplysningerne, før det amerikanske webmagasin besluttede at købe dem.

I dagene efter, at historien om generalsekretæren blev offentliggjort, bragte webmagasinet flere nye historier, der dokumenterede en udstrakt anvendelse af den samme dating-app blandt katolske præster og andre katolske nøglepersoner i området omkring den amerikanske by, Newark, og blandt centralt placerede katolske embedsmænd med kontor og bolig i Vatikanet i Rom.

I begge tilfælde viste de indsamlede data, at den pågældende dating-app gennem flere år blev anvendt på alle tidspunkter af døgnet.

Afsløringerne skal ses i sammenhæng med, at den katolske kirke i USA i de seneste år har befundet sig i en åben og dybtgående konflikt om kirkens holdning til homoseksuelle, abort, skilsmisse og præsters cølibat.

En konservativ fløj insisterer på en strikt opretholdelse af kirkens traditionelle holdninger til disse spørgsmål, mens en liberal fløj ønsker reformer.

De omkring 50 millioner amerikanske borgere, der betegner sig selv om katolikker, er splittet i holdningen til denne konflikt med en overvægt på ca. 60 pct. til reformfløjen.

Bølgerne er gået højt i opgøret mellem de forskellige grupperinger, og blandt nogle konservative katolikker cirkulerer der konspirationsteorier om, at hele ledelsen af den katolske kirke i USA er blevet overtaget af en hemmelig loge af homoseksuelle.

De samme kredse fører p.t. en kampagne for at få kirken til at nægte den amerikanske præsident, Joe Biden, at modtage den hellige nadver, fordi Biden, der er en passioneret katolik, går ind for at bevare kvinders ret til abort.

Kampagner mod enkeltpersoner

Den nu forhenværende og skandaliserende generalsekretær tilhørte på papiret en konservativ fløj i den katolske kirke, men det har nu vist sig, at han i årevis har haft et aktivt homoseksuelt sexliv, samtidig med, at han har været underlagt cølibat som præst, og samtidig med, at han har deltaget i kirkens kampagne mod homoseksuelle.

Der er derfor langt imellem dem, der har forsøgt at komme ham til undsætning i den offentlige debat, men fra flere sider er der blevet sat et stort spørgsmålstegn ved de journalistiske metoder, der er blevet bragt i anvendelse for at fælde ham.

Webmagasinet, der står bag afsløringen, har oplyst, at de bygger deres historie på dataanalyser, som de har købt, og at de har betalt en ekspert for at verificere ægtheden af de indkøbte data.

Men de to redaktører på webmagasinet, der begge er kendte konservative katolske aktivister, vil ikke oplyse, hvem de har købt analyserne af, eller hvor meget, de har betalt for dem.

Eksperter med erfaring fra indsamling og analyse af tilsvarende datasæt siger til det katolske tidsskrift, America, at det har krævet en langvarig, målrettet og kvalificeret indsats at gennemføre den de-anonymisering af de indkøbte datasæt, der ligger bag afsløringerne.

Ifølge disse eksperter har analysearbejdet kostet flere hundrede tusinde dollars at gennemføre, eller måske ligefrem millioner af dollars.

Webmagasinet, der har offentliggjort analyserne, er et lille og forholdsvis nystartet foretagende, der overvejende drives af de to grundlæggere.

Så enten er de to redaktører meget velhavende, så de har kunnet betale en realistisk pris, der afspejler produktionsomkostningerne, eller også er det nogen andre, der reelt har betalt for at få gennemført det analysearbejde, som webmagasinet bygger sine opsigtsvækkende historier på.

Ud fra det perspektiv viser historierne om den katolske generalsekretær, om præsterne i Newark og om de ansatte ved Vatikanet i Rom, at kommercielt tilgængelige datasæt om befolkningens anvendelse af mobiltelefoner både kan og vil blive brugt til at gennemføre målrettede kampagner mod enkeltpersoner, organisationer eller virksomheder baseret på de-anonymisering af indkøbte data.

Samtidig viser historien, at de personer eller grupper, der tilrettelægger og finansierer disse kostbare kampagner – og deres motiver for at gøre det – kan forblive skjulte under kildebeskyttelsens hellige banner.


Henvisninger og baggrund: 20-08-2021