Retssikkerhed: Globalt opgør om kryptering

Den australske regering har stillet sig i spidsen for et internationalt initiativ, der skal give sikkerhedsmyndighederne mulighed for at bryde tech-giganternes kryptering.

Regeringer over hele verden lægger nu op til en konfrontation med de globale tech-giganter for at få kryptering under kontrol. Uanset de tekniske udfordringer og de principielle indvendinger, så øges det politiske pres for at give sikkerhedstjenesterne nye redskaber i kampen mod kriminalitet og terrorister.

Den australske premierminister, Malcolm Turnbull, blev i løbet af sommeren genstand for almindelig latterliggørelse i store dele af den internationale tech-presse.

Det skete efter at Malcolm Turnbull havde stillet sig i spidsen for et internationalt initiativ om at få gennemført lovgivning, der ville kunne tvinge de globale tech-giganter som Apple og Facebook til at give de statslige sikkerhedstjenester adgang til krypteringsnøgler, hvis det bliver krævet af en domstol.

I løbet af den debat, der udspillede sig om det australske forslag, blev det som så mange gange før fremført af eksperter i tech-miljøet, at kryptering bygger på matematiske love, der ikke kan ændres efter forgodtbefindende.
Hvortil den australske premierminister på en pressekonference svarede, at det i Australien stadig er sådan, at lovgivningen fastlægges af parlamentet efter demokratiske principper.

Den australske premierminister, Malcon Turnbull, justitsminiter, George Brandis og den australske politidirektør, Michael Phelan, på en pressekonference i juli om indgreb over for kryptering.

Denne udtalelse blev i store dele af pressen udlagt sådan, at Malcolm Turnbull ikke mener, at matematikkens love gælder i Australien.

På et møde senere på sommeren mellem regeringerne i Australien, Canada, England, USA og New Zealand i den såkaldte Five Eyes-alliance om samarbejde mellem landenes sikkerhedstjenester, havde det australske forslag et mere lydhørt publikum.

I store dele af det politiske miljø er frustrationerne over den frie adgang til ubrydelig kryptering ved at koge over, og Five Eyes-alliancen besluttede at rykke sagen helt op i toppen på den politiske agenda.

Noget tilsvarende er under udvikling i Europa.

Dagsordenen er lige ud af landevejen: Det er simpelthen uacceptabelt, at kriminelle bander og terrorister med anvendelse af almindelige iPhones og WhatsApp uden videre kan holde al kommunikation skjult for de nationale sikkerhedstjenester.

Der findes stribevis af argumenter for, at det i praksis er teknisk umuligt at gribe ind med lovgivning overfor den tiltagende anvendelse af kryptering.

Men for hver terrorhandling hvor tilfældige forbipasserende bliver mejet ned, og for hver lastbil fuld af halvdøde, handlede unge kvinder, der afsløres ved en tilfældighed, stiger det politiske krav om at gribe ind.

De tekniske og principielle argumenter mod politiske indgreb overfor kryptering fik i sidste uge en helt ny vinkel efter at en af de mest stålfaste forsvarer for fri og ubegrænset adgang til kryptering, nemlig Apple, har givet store indrømmelser til den kinesiske regering om at begrænse adgangen til kryptering på iPhones i Kina.

Apple har klart besluttet at sætte sine forretningsmæssige interesser over befolkningens, oppositionslederes og aktivisters interesser. // Mike Butcher, Redaktør på TechCrunch Europe

Kina er verdens største og hurtigst voksende marked for mobiltelefoner, og det kinesiske marked er en krumtap i Apples indtjening.
Overfor disse hårde økonomiske realiteter har Apple accepteret at leve op til de kinesiske myndigheders vidtgående krav om kontrol med kommunikationen på Apples forskellige platforme.

Et af kravene er, at Apple skal etablere datacentre i Kina, og skal sikre, at alle data, der genereres i Kina, opbevares i et kinesisk datacenter.

Desuden skal Apple gennemføre vidtgående begrænsninger i adgangen til at anvende kryptering på iPhones, der købes i Kina.

Undervejs i de forhandlinger, som Apple har ført med de kinesiske myndigheder, har Apple valgt at vise sin gode vilje ved at blokkere for både New York Times og et amerikansk produceret satireprogram, China Uncensored, på iPhones og andre Apple-produkter, der anvendes i Kina, Hong Kong og Taiwan.

Det er, hvad vi ved, at Apple har accepteret.

Hvad Apple herudover har accepteret i form af bagdøre og overvågning, kan man kun gisne om.

Men hvorfor skulle de kinesiske myndigheder give Apple særrettigheder i forhold til alle andre operatører, der er underlagt statslig indsigt og kontrol med alt, hvad der sker på deres netværk?

Så måske er det alligevel sådan, at matematikkens love ikke gælder overalt, og at de især ikke gælder, hvis der er store økonomiske interesser på spil.


Foto: Forsøgsopstilling til afprøvning af kryptering med kvateteknologi. I teorien vil kvantekryptering være ubrydelig. Se mere her på Pejlinger.

Henvisninger og baggrund: 07.08.2017